Wat is e-health

e-health biedt veel voordelen, zowel voor de zorgverlener als de patiënt/gebruiker van e-health. Hieronder vindt u enkele voordelen op een rij.

Tijdbesparing
Digitale ondersteuning in de zorg kan tijd besparen. Bijvoorbeeld omdat mensen makkelijk zelf online een afspraak kunnen inplannen met hun zorgverlener. En als een online consult mogelijk is (bijvoorbeeld via beeldbellen) hoeven ze de deur niet uit.

Langer zelfstandig thuiswonen
Er zijn vele manieren waarop nieuwe technologie helpt bij het langer thuis kunnen blijven wonen. De woning kan worden aangepast zodat licht vanzelf aangaat, de gordijnen met een afstandbediening worden geopend. Door het gebruik van beeldbellen kunnen mensen makkelijker persoonlijk contact leggen met hun zorgverlener, waardoor de zelfstandigheid van de patiënt toeneemt. Leefstijlmonitoring kan helpen bij beginnende dementie.


Inzicht in eigen gezondheid
Via een persoonlijke digitale gezondheidsomgeving krijgen mensen meer inzicht in hun gezondheid. Als ze dat willen, kunnen ze (een deel van) deze gegevens delen met een behandelaar of mantelzorger. Dan hoeven zij niet steeds hun hele medische verleden opnieuw te vertellen. De zorgverlener kan hierdoor gerichter te werk gaan, sneller de juiste behandeling geven en fouten voorkomen. Patiënten krijgen meer regie over hun eigen gezondheid en kunnen sneller en beter beslissen over de kwaliteit van zorg.

Minder administratieve lasten
Dankzij e-health hebben artsen minder administratieve lasten, waardoor er meer tijd overblijft voor contact met de patiënt. Ook kunnen ze makkelijk veilig informatie delen met collega’s en hun advies vragen.