Ga naar inhoud

e-Health draagt bij aan gezond ouder worden

Onderzoek van het Amsterdam UMC en Radboud UMC in samenwerking met internationale wetenschappers naar gezond ouder worden wijst uit een online coach en eHealth omgeving ouderen kunnen helpen bij het werken aan een gezondere leefstijl. Het zou mogelijk het risico op hart- en vaatziekten en dementie kunnen verlagen.

Het e-Health platform dat voor het onderzoek ‘Healthy Ageing Through Internet Counselling in the Elderly’ (HATICE) gebruikt werd, is mede ontwikkeld door Philips VitalHealth.

In totaal deden ruim 2700 personen ouder dan 65 jaar die een mee aan het onderzoek. De deelnemers kwamen onder andere uit Nederland en hadden allemaal een verhoogde kans op hart- en vaatziekten of dementie. De behandelgroep, bestaande uit de helft van de deelnemers, kreeg via internet contact met een coach en toegang tot de e-Health-omgeving. De deelnemers stelden doelen voor een gezonder leefpatroon.

Aandachtspunten hierbij waren hoge bloeddruk, gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht, roken en een hoog cholesterol. Samen met de coach werd bijgehouden hoe hun gezondheid verbeterde. De andere helft van de deelnemers, de controlegroep, kreeg toegang tot online gezondheidsinformatie, maar zonder de hulp van een coach.

Lees het volledige bericht op de website van ICT&Health