E-health voor sport én de zorg

Geplaatst op January 10, 2019

Twitter-e-health.jpg

Welke goede e-health innovaties kunnen ook worden gebruikt voor de zorg?


E-health voor sport én zorg


Voor sporten en bewegen worden veel goede digitale innovaties ontwikkeld en gebruikt. Maar deze zijn veel breder toepasbaar dan alleen voor de sport. In deze interactieve sessie onder leiding van Catherine Bolman (professor e/m Health applications) willen we een aantal voorbeelden demonstreren en samen met de deelnemers kijken of en hoe deze kunnen worden toegepast in de zorg.

Vochtbalans: niet alleen relevant voor topsporters

Lichaamshydratatie (de vochtbalans in het lichaam) is uiterst belangrijk voor een goede sportprestatie. Wie te weinig drinkt, gaat minder hard en loopt bovendien meer kans op blessures. Hoe vind je de juiste balans tussen verdrogen en verdrinken? Ton van Leeuwen (AMC) werkt aan een apparaatje waarmee sporters hun waterhuishouding kunnen meten. Ook de medische wereld kijkt met belangstelling toe. Verschillende disciplines in de gezondheidszorg (geriatrie, intensive care) hebben veel belang bij een betrouwbare hydratatiesensor voor het meten van uitdroging bij patiënten. In geval van een positief onderzoeksresultaat zal de sensor daarom klaar zijn voor verdere validatie en toepassing binnen al deze vakgebieden.

Take a mental break

Hardlopen is zeer populair, maar ook erg blessuregevoelig. Bij preventie van blessures wordt veel aandacht besteed aan het fysieke, maar mentale aspecten zijn onderbelicht. Het “Take a Mental Break” project wil hardloopblessures bestrijden door aandacht te besteden aan mentaal herstel. Daartoe is een app (REMBO) gemaakt waarmee hardlopers hun mentale en fysieke herstelbehoefte kunnen meten.

Meta-grip: meten van klimspecifieke kracht

Klimmen wordt voor het eerst in Tokyo 2020 gepresenteerd op de Olympische en Paralympische Spelen. Een specifieke krachtmeting van de handen en vingertoppen is essentieel voor prestatie monitoring, blessurepreventie en herstel. Daarom ontwikkelt VU Amsterdam een innovatieve 'meta-grip'-tool om klimspecifieke kracht te meten in verschillende grijptechnieken en verschillende hellingshoeken, randdiepten en grepen.

Op de langere termijn kan het apparaat worden aangepast aan andere gebruikersgroepen.

Naam organisatie:
ZonMw
Datum:
21 januari 2019
Dagdeel:
Middag
Tijd:
16.00-17.15

Locatie:
Sidesessie ICT&Health congres,
Den Haag, Zuid-Holland
Aanmelden verplicht:
Ja
Patiënt included:
Ja
Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Online event:
Nee
Aanmelden voor event:
Website event:
E-mailadres contactpersoon: